De verschillende soorten hamam

prive sauna
Prive sauna
28 juni 2018
sauna tips
Sauna tips
28 juni 2018
soorten hamam

De verschillende soorten hamam

Soorten hamam

Hamam is een oosters reinigingsritueel dat je in twee categorieën kunt opdelen. De droge hamam en de natte hamam. Daarnaast is het ook een eeuwenoud ritueel dat stamt uit de tijd van de Romeinen. Het heeft een rijke geschiedenis en veel wellness voordelen. Wil je meer over het ritueel te weten komen? Hieronder wordt uitgebreid vertelt over de verschillende soorten hamam en de geschiedenis hiervan.

De geschiedenis van hamam

Hamam is ontstaan in de tijd dat het Romeinse rijk het Middellandse zeegebied bezat. De Romeinen waren een uiterst hygiënisch volk dat zich in badhuizen schoon maakte. Zelfs toen was een bad nemen al een vorm van wellness. De Badhuizen in het Romeinse rijk leken op wat men vandaag de dag een zwembad zou noemen. De functie hiervan leek echter meer op die van een gedeelde badkamer. Naarmate het rijk zich uitbreidde, bereikte de cultuur het Midden-Oosten. Met de cultuur kwam ook het gebruik van zich reinigen in een badhuis. De mensen in het Midden-Oosten namen dit gebruik over, maar pasten het wel aan. Zo ontstond de natte hamam. De droge hamam kwam pas later tot stand.

Natte hamam

De Natte Hamam is de hamamsoort die nog steeds na minstens tweeduizend jaar als reinigingsritueel gebruikt wordt. Tijdens een natte hamam ga je eerst op je buik liggen, waarna je warm water over je heen gegoten krijgt. Vervolgens wordt je met zeep gewassen. Als laatste wordt je nog een keer afgespoeld met warm water. De natte hamam kun je dus zien als een soort bubbelbad zonder het bad. Deze wellness activiteit is een zeer goede optie wanneer een belevingsdouche niets voor jou is. Mensen met bijvoorbeeld hersenletsel kunnen snel overprikkeld raken. De veranderingen in het licht van een belevingsdouche kunnen hen dan veel stress opleveren. Zij zullen eerder voor een natte hamam kiezen dan een belevingsdouche.

Droge hamam

Maar er waren twee soorten hamam en niet één. De tweede soort is de droge hamam. Een droge hamam is een soortgelijke behandeling die voortgekomen is uit de natte hamam. Dit is echter geen reinigingsritueel, maar een ritueel dat je spieren helpt met ontspannen. Ook hierbij moet je op je buik gaan liggen. Vervolgens worden er warme kompressen op je rug geplaatst. Deze kompressen zorgen ervoor dat je spieren losser worden. Een droge hamam is erg ontspannend wanneer je spierpijn hebt vanwege stress. Het kan ook goed helpen tegen slijmbeursontstekingen in combinatie met een ontstekingsremmer. De hamam behandeling versnelt het genezingsproces dan. Zelfs wanneer je spierpijn hebt van het sporten is een simpele droge hamam net zo effectief als een massage.

Reserveer direct!
Translate »